Bezig met mooie plannen voor uw bedrijf? Neem contact op met Sybo of Reno.

Sybo Zijlstra

Sybo Zijlstra

Reno Minnema

Reno Minnema

20 december 2024

Leven ‘In de Brouwerij’: van coronacrisis naar Top 3 horecazaak

Wie in coronatijd Leeuwarder horecaondernemers Willem Adema en Baukje Haarsma in de media voorbij zag komen, kon niet vermoeden dat het uiteindelijk allemaal goed zou komen. ‘Maar niet vanzelf’, benadrukt Willem. ‘Op een gegeven moment hadden we wel veel leningen lopen’. Onder andere bij de FOM, die nu verheugd meldt dat In de Brouwerij deze vervroegd heeft afgelost. ‘Willem is een gedreven ondernemer die weet wat hij wil en zijn zaken goed voor elkaar heeft’, vertelt investment manager Sybo Zijlstra.

Het verhaal van In de Brouwerij start in 2017, als Willem Adema besluit een monumentaal pand aan het Zaailand in Leeuwarden te kopen. Hij was op dat moment nog eigenaar van Shooters Leeuwarden. ‘Ik kreeg fysieke klachten van het nachthoreca-leven en begon om me heen te kijken. Ik besloot in vastgoed te gaan en ging op zoek naar panden.’ Het leegstaande pand op het Zaailand werd in 2017 aangekocht en in 2018 ontwikkelde Willem het plan voor een café, restaurant, hotel en brouwerij ineen.

Gat dichten
Het prachtige pand bleek echter meer monumentale elementen te bevatten dan op het eerste oog te zien was. ‘Daar kwamen we tijdens de verbouwing achter’, bevestigt Willem. Intussen meldde zich spontaan een koper voor Shooters. ‘Dat was erg fijn. Het geld van de verkoop heb ik in het nieuwe plan gestopt’. Toen de verbouwing in januari 2020 begon was Willem goede vrienden met de bank die hij had benaderd voor financiering. In maart kwam plotseling corona om de hoek kijken. ‘De bank meldde dat ze vanwege de onzekerheid alleen bestaande klanten wilden financieren.’ Willem had een oplossing nodig om de verbouwing toch voor elkaar te krijgen. ‘Ik heb een crowdfundingsactie opgezet, bij leveranciers geld opgehaald én bij de FOM aangeklopt. Ik had de lening van de FOM nodig om het gat te dichten en het project rond te krijgen.’

Uniek concept
Sybo vertelt dat het vertrouwen in Willem als ondernemer meteen groot was. ‘Willem is een ervaren en succesvolle horecaondernemer. Hij had een goed en degelijk plan en wist precies wat hij wilde. Bovendien was dit niet het zoveelste café of restaurant in Leeuwarden: Willem kwam met een uniek concept. Wij waren ervan overtuigd dat deze onderneming kans van slagen had.’ De FOM heeft in coronatijd meer horecaondernemers gefinancierd. ‘We hebben zelfs een speciale corona-overbruggingslening gehad: de Ondernemersimpuls Fryslân. We zagen dat ondernemers in bepaalde branches buiten alle coronaregelingen vielen en besloten, in overleg met Provincie Fryslân, zelf een product in de markt te zetten’.

Veel leningen
De verbouwing van In de Brouwerij werd door Willem zelf geleid. ‘Het liep allemaal heel erg uit. We hebben bijvoorbeeld de monumentale plafonds óók helemaal gerestaureerd. Dat kostte eveneens een hoop geld, onder andere door Monumentenzorg hebben we daarvoor ook een lening gekregen.’ Willem lacht: ‘Het waren op een gegeven moment wel veel leningen bij elkaar.’ In oktober 2021 was de horecazaak klaar voor de opening. ‘Maar in december moesten we vanwege corona alweer dicht. Dat was verschrikkelijk, want wij kwamen voor geen enkele steun in aanmerking. We zijn toen veel in de media geweest, mijn vriendin is zelfs in tranen op tv geweest. Ik heb lastige telefoontjes moeten plegen naar alle schuldeisers. Eigenlijk alle partijen, waaronder de FOM, hebben aangeboden een tijdlang alleen rente en geen aflossing te betalen. Het was een bizarre periode.’

Leven ‘In de Brouwerij’: van coronacrisis naar Top 3 horecazaak


Bloeiende horecazaak

Willem vervolgt: ‘Op een gegeven moment waren de energielasten niet meer te betalen, dat kwam er nog even bij. Tijdens de coronacrisis was mijn vriendin bovendien zwanger en kregen we ons eerste kindje.’ Inmiddels zijn Willem en Baukje trotse ouders van twee kinderen én eigenaren van een bloeiende horecazaak. ‘We hebben eerst de horeca rendabel gemaakt, daarna hebben we de brouwerij opgezet. Dat we livemuziek hebben toegevoegd, heeft enorm bijgedragen aan onze bekendheid. We hebben stiekem nog best veel investeringen moeten doen om het snelle succes bij te benen.’ Inmiddels hoort In de Brouwerij qua omzet bij de Top 3 van horecabedrijven in Leeuwarden en meldt nieuw personeel zich spontaan bij de horecazaak aan.

Vervroegd afgelost
Het gaat goed met In de Brouwerij: tijd voor de volgende stap. Willem: ‘Ik ben nog niet schuldenvrij, maar ik heb alles hergefinancierd bij de ING. Hun voorwaarde was dat alle andere financieringen eruit gingen. Aan de FOM hoefde ik nog relatief weinig af te lossen, dat heb ik vervroegd gedaan. Het geeft rust dat dat nu klaar is.’ De herfinanciering is ook bedoeld om te kunnen uitbreiden. ‘Ik heb het pand naast ons gekocht, daarin is nu nog een kapperszaak gevestigd. Als het huurcontract over een paar jaar is afgelopen, wil ik deze ruimte bij de zaak betrekken.’

Sybo: ‘We zijn blij dat Willem een voordelige financiering kon krijgen bij een bank, dat is alleen maar goed. Wij hebben onze rol gespeeld: in een spannende periode hebben wij het mede mogelijk kunnen maken dat hij zijn nieuwe bedrijf kon opzetten. Dat heeft hij succesvol gedaan en nu Willem plannen heeft voor uitbreiding, kan hij uitstekend bij een bank terecht.’

Openheid en doorzettingsvermogen
Sybo vervolgt: ‘Ik kan alleen maar trots zijn op wat Willem heeft neergezet. Tijdens de verbouwing hadden we veel contact, de laatste tijd veel minder omdat het niet nodig was. In de Brouwerij is een prachtige horecazaak, echt een aanwinst voor de stad. Willem is altijd open en eerlijk geweest, ook naar ons toe, en heeft volgehouden.’ Willem bevestigt: ‘Als ondernemer moet je doorzetten en open en transparant communiceren, ook in moeilijke tijden.’ Hij besluit: ‘Als je volhoudt is alles mogelijk. Ik ben aan het doen wat ik leuk vind en nodig iedereen uit om In de Brouwerij met ons mee te genieten. Het bedrijf is groeiende en zeker nog niet op zijn top. Het kan alleen maar beter worden.’

FOM maakt overbrugging mogelijk
Sybo: ‘Dit succesverhaal is een mooi voorbeeld van waar de FOM voor bedoeld is: wij kunnen helpen om iets mogelijk te maken in een situatie waarin het risico voor banken nog te groot is. Op basis van onderzoek, gedegen plannen en vertrouwen in een ondernemer kunnen wij zo’n periode helpen overbruggen. Als ondernemers innovatieve plannen hebben waarvoor financiering nodig is, maar banken terughoudend zijn, dan is de FOM bij uitstek de partij om mee te gaan praten.’

Leven ‘In de Brouwerij’: van coronacrisis naar Top 3 horecazaak